YAKLAŞIK BİR YILDIR BLOGLA İLGİLENEMİYORUM İŞLERİMİN YOĞUNLUĞUNDAN.İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.İNŞALLAH YAZ DÖNEMİNE DOĞRU GÜNCELLEME YAPACAĞIM.BUGÜN 18 MART 2014 SALI

Psikolog Soru/Cevap

Pınar Hanım'ın Sorusu:  selamm. bn psikoloji son sınıf öğrencisiyim ve bu yıl kpssye girmeyi planlıyorum. ancak ermeni olduğum için atamalarda bir sorunla karşılaşır mıyım ? 

Uzman Sayfası: T.C. kimliğine sahipseniz atamanızda bir sorun olmayacaktır.Farklı ülke vatandaşlığınız varsa ilgili kurumlardan bilgi alabilirsiniz. (Örneğin : ÖSYM veya atama isteyeceğiniz kurumların bağlı oldukları bakanlıklar).






Hande Hanım'ın Sorusu: Psikoloji okuduktan sonra kpss ye giriyoruz ve atanıyoruz buraya kadar anladım.
Peki doğuya atanma şansımız ne kadar bununla ilgili birşeyler söyler misiniz?

Uzman Sayfası: Doğu illerinde ki kamu kurumlarına atanma şansınız her zaman için batı illerinde ki kamu kurumlarına atanma şansınızdan daha fazladır. Atama puanları batı illerinde 75 puanlara belki düşebilir ancak doğu illerimize 40-50 puan arası alıp ataması yapılan birçok meslektaşımız vardır.Ama her zaman belirttiğim gibi hiçbir puanın garantisi yoktur,çok düşük puanlı bir ilçeyi memleketi olduğu için Türkiye derecesi yapmış arkadaşlar yazabiliyor bunu unutmayın.Bunun sebebi tamamen sosyo kültüreldir.Doğuda yaşamış bir insan olarak medyadan veya tanıdığınız birkaç kişiden dolayı oluşabilecek önyargılarla hareket etmemenizi tavsiye ederim.Şehir yaşamı belki batı illeri ile kıyaslanamaz ama doğu insanı duygusaldır,candır.Ülkemizde yaşayan herkesin doğu illerimizde en azından birkaç yıl yaşamalarını tavsiye ediyorum.





Seda Hanım'ın Sorusu:  ben lise mezunuyum bu yıl üniversitede psikoloji bölümünü yada pdr bölümünü düşünüyorum..pdr bölümünü bitirip kpss de çok az bir puan alsan bile atanılacağını biliyorm.webte ögrt. olarak çalışılıyor.maaşı çok az.psikoloji bölümünü bitirenlerin hastanelerde kadrolu psikolog olması için üniversite sonra ne gbi sınavlardan geçiyor.webte okullarda rehberlik ögrt. olabiliyor mu?olabiliyorsa pdrciler gibi çok rahat istediği yere atanabiliyor mu?atanıp kadrolu ögrt. olduktan sonra tekrar psikolog mesleğine kadrolu olarak dönebiliyor mu birtakım sınavlarla yada sınavsız.son sorum ise pdr yada psikoloji bölümlerinde çok iyi üniversitede okumak yada yüksek lisans yapmak ne gibi avantaj sağlar.


Uzman Sayfası: 1. Psikoloji bölümü mezunları hastanelerde görev alabilmek için sadece KPSS sınavına girerler ve KPSS P3 ile atamaları yapılır.
                           2. Psikoloji bölümü mezunları MEB okullarında rehberlik öğretmenliği yapabilirler.
                           3. MEB ataması olduktan sonra rehberlik öğretmeni olarak görev yaptıkları için atamaları da onlarla aynı şartlardadır.
                           4. Rehberlik öğretmenliğinden sonra kurumlararası geçiş ile tekrar Psikolog ünvanı ile farklı bir kurumda görev yapabilir.
                           5. Hangi bölüm olursa  olsun köklü bir üniversitede eğitim almak her zaman için avantajdır.


UNUTMAYINIZ! Psikoloji bölümü mezunları rehberlik bölümü mezunlarının atanabileceği her kadroya rahatlıkla atanabilir ancak rehberlik bölümü mezunları asla Psikoloji bölümü mezunlarının atandıkları kadrolara atanamazlar.










Psikologların Yüksek Lisans eğitim izni var mıdır?


Kadriye Hanım'ın Sorusu : 4b sözleşmeli psikolog olarak çalışıp aynı zamanda da haftada 2 gün derse giderek başka bir şehirde yüksek lisans yapmaya yasal olarak hakkımız var mı? Yani hem sözleşmeli personel olarak çalışıp aynı zamanda da yüksek lisans yapabilir miyiz?


Uzman Sayfası : Sağlık Bakanlığı'nda görev yapmakta olan kadrolu ve sözleşmeli Psikologların alanıyla ilgili olsun ya da olmasın eğitim izni yoktur.Eğitim izni -yanlış bilgi sahibi değilsem eğer- sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nda bulunmaktadır ancak suistimallerden dolayı o hakkı iptal edeceği konuşuluyor bakanlığın.Diğer bakanlıklar için hususi sorularınızı "İletişim Formu"ndan aktarabilirsiniz.





Psikolog Atama Tarihleri Ne Zaman?

Sinem Hanım'ın Sorusu: "merhaba.ben atamalar konusunda bilgi almak istiyorum.kadrolu ve sözleşmeli atamalar hangi yıllarda yapılıyor?teşekkürler..."


Uzman Sayfası: Sinem Hanım 08 Ağustos tarihinde ilan edilen Sağlık Bakanlığı sözleşmeli (4b) pozisyonlarının ilanını ve listesini blog sayfamızda bulabilirsiniz.Kadrolu atamalar için :



KPSS-2011/2: Devlet Personel Başkanlığı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. Yerleştirme 21.11.2011 ilan edilir.
30.11.2011 arası tercihler alınır.




Psikolog İçin Sağlık Müdürlüğü'nde Çalışma Şartları Nasıl?

Kadriye Hanım'ın Sorusu:
Ben bu atama dönemiminde tercih yapmak istiyorum ve bazı sorularım var:
1. Sağlık müdürlüklerinde psikologların çalışma şartları nelerdir, ne kadar maaş alırlar ve maaşlarına ek başka bir ücret alırlar mı?
2. Toplum sağlığı merkezlerindeki psikologların çalışma şartları nelerdir, ne kadar maaş alırlar ve maaşlarına ek başka bir ücret alırlar mı?
3. Sözleşmeli personelin atama şartları nelerdir? Örn. evlilik durumunda ya da başka şartlarda tayin isteyebilir mi?



Uzman Sayfası:
1.Müdürlük tarafından belirlenen programlarda görev alırsınız(Sürücü Davranışları,Sigara Bıraktırma,Hastane Geçici Görevlendirmeleri,Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi Geçici Görevlendirmeleri,Halka Yönelik Bilgilendirme Amaçlı Seminerler vb.)
2.Psikologlar Toplum Sağlığı Merkezi'nde görev yapmaz,yapamaz.Psikologlar Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'nde görev yaparlar.Hastaneden farklı bir çalışma ortamı vardır;hasta takibi tarafınızdan yapılır,merkezin fiziki yapısı hastanelerden daha iyi ve ferahtır.Ağırlıklı olarak Şizofreni gibi ağır görüntüye sahip profillerle çalışmalar yapar.Aile çalışması yapılır.Bireysel,grup terapi eğitimleri alır ve uygular.Aynı zamanda Psikiyatrist,Sosyal Çalışmacı,en az iki hemşire ve personel(ler) görev yapar.Hastane de görev yapan meslektaşları ile aynı maaş ve döner sermaye ödemesini alır.
3.Sözleşmeli(4b) çalışanın atamalarında bakanlığın protokolü bulunan bakanlıklar yanısıra eş durumu atama şartlarını inceleyiniz.Zorluk yoktur ancak istisnai durumları öğrenmeniz gerekmektedir.Bulunduğunuz il ya da ilçede bulunan en yakın devlet hastanesinin personel şubesine 15 dakika uğramanız yeterli olacaktır ayrıntılı bilgi için veya herhangi bir sendikanın merkezi noktalarda bulunan şubelerine uğrayınız.




Psikolog (Adayı) KPSS'de Hangi Bölümlerden Sorumludur?

Ayşegül Hanım'ın Sorusu:
selamlar
bir kaç sorum olacak. şu anda psikoloji bölümü 3. sınıfı bitirmiş bulunuyorum. seneye kpss'ye gireceğim ve bu konuda hemen hemen hiç bir bilgim yok.
1) kpss'de hangi bölümlerden sorumluyum?
2) istanbul'da çalışmak istiyorum fakat çok az atama yapıldığını duydum. yüksek bir puan alsam da atanamama ihtimalim nedir sizce??
3) kadrolu atanabileceğim çalışma alanları hangileridir?
4) ne kadar maaşla işe başlarım acaba??
5) kpss 2012 temmuz ayında olacak sanırım atamalar için ne kadar bekleniyor??
ilgilendiğiniz için şimdiden teşekkür ederim.



Uzman Sayfası:
1.Psikolog(Adayı) her yıl KPSS'ye girebilir.Yıllardır bilinen bir yanlış vardır iki yılda bir girebiliriz şeklinde.O girmediğimiz yıl var ya öğretmenlerin,kamucuların girdiği yıl işte o yıl cumartesi sabah oturumuna girerseniz size branş atamasında lazım olan KPSS P3'ü Genel Kültür Genel Yetenek sınavlarından alabilirsiniz.Sorunuza genel cevap;sorumlu olduğumuz alanlar Genel Kültür,Genel Yetenek sorularıdır.
2.İstanbul için hangi bakanlık olursa olsun bugün itibariyle(09/08/2011 Salı) tavsiyem minimum 82 KPSS P3'tür.
3.Kadrolu olarak Sağlık Müdürlüğü,Büyükşehir Belediyeleri,Emniyet ,SHÇEK,İl Afet Müdürlükleri,Üniversite(Mediko veya hastane-bazı arkadaşlar akademisyenlik anlayabiliyor sakın ha,yanlış anlama olmasın diye belirtiyorum özellikle),YurtKur,İçişleri Bakanlığı(Valilik),DışişleriBakanlığı,Çalışma Bakanlığı,Adalet Bakanlığı ayrıca açıktan kadrolu ataması yapma hakkına sahip olan Askeri Kurumlar.
4.Alacağınız maaş atandığınız kurumun ek ödemeleri(İyileştirme,ek ders,performans,döner sermaye vb.) düşüldükten sonra netlik kazanır.Kurumlar arası fazla fark yoktur.
5.Tarih doğrudur(Eğer ÖSYM sınavlarında yine problem çıkmazsa:) Tercihlerin tesliminin son gününden itibaren sonuçların açıklanmasıyla beraber göreve başlama süreniz en fazla bir ayı bulu(Sağlık Bakanlığı) diğer kurumlarda güvenlik soruşturması gibi durumlardan dolayı üç ayı bulabilir(Cezaevi,Emniyet,Adliye.).



Soru :
merhaba.ben psikoloji mezunuyum.BENİM birkaç sorum var.
1-)1 temmuz2011 tarihine kadar yapılacak olan tercihler sonucu yapılacak atamalarının tümü kadrolu mu yoksa sadece sağlık bakanlığı atamaları mı kadrolu.bu arada puanım 61,,sağlık bakanlığı atamalarında şansım düşük müdür..
2-) tercih ettiğim yerlerden birinin çıkması durumunda,,ben o atandığım yere gitmezsem 2012 kpss sınavına girdiğimde puanım düşer mi ?
3-) askeri hastanelere psikolog alınabileceğiyle ilgili söylentiler var..bu konuda bilginiz var mı?
şimdiden teşekkürler..



Cevap :

Merhaba ;
Öncelikle mezuniyetiniz hayırlı olsun.Hemen cevaplara geçeyim;

1) 1 temmuz 2011 son başvuru tarihi olan pozisyonların hepsi kadroludur yani 657/4a. Bu alımda "Psikolog" isteyen kurumlar; üniversiteler,Sağlık Bakanlığı(Sağlık Müdürlükleri),sosyal hizmetler,emniyet,belediyeler.61 puan ile hak verirsiniz ki batıda Sağlık Bakanlığı kadrosuna atanmanız zor.Ama doğuyu yazarsanız gelme ihtimali yüksek.Şunu da unutmayın lütfen; elinde 80 puanı olan bir arkadaş tutuyor Kars'ı,Van'ı ya da Hakkari'yi yazıyor.Sebep?Memleketi ya da memleketine yakın olması.Doğu gelebilir size ama bu ihtimali de göz önünde bulundurun lütfen.

2) Atanıp gitmeme durumunda KPSS puanının düşmesi gibi bir durum yoktur bu durum sadece üniversiteye giriş sınavlarında geçerlidir.

3) Askeri hastaneler dönem dönem Psikolog alımı yapıyorlar,bu doğrudur.Bu daha çok sonbahar ve kış mevsimlerinde oluyor.Devlet memurluğu atamaları haricinde kendileri ilana çıkıyor. "Uzman Sayfası" blog sayfamızda bu ilanlar yer almaktadır ve yeni ilanlar yayınlandığında sayfamızda görmeniz mümkündür.

Müsade ederseniz adınızı kullanmadan sorularınızı ve cevaplarımızı "Uzman Sayfası" Soru/Cevap bölümünde yayınlamak isteriz.Olumlu ya da olumsuz cevap verirseniz memnun oluruz.
Merak ettiğiniz sorular için Uzman Sayfası iletişim formunu kullanarak bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar.







Soru : 

Merhaba,
Bloğunuzu çok beğendim, tam da kafamdaki sorulara cevaplar ararken bir sürü şey öğrendim. Ben psikoloğum. Bu sene KPSS'ye gireceğim ve bildiğim kadarıyla sadece genel kültür ve genel yetenek bölümlerini yapacağım, kpss p3 ile atanıldığı için. Öncelikle bundan emin olmak istedim, ikinci konu bir psikoloğun atanabileceği en iyi kurum sizce hangisi (maaş ve çalışan hakları açısından) . Ayrıca atamalarda yaş sınırı var mı?

Cevap :
Merhaba;
Blog sayfamızda soru soran arkadaşlarımızı zor durumda bırakmamaya özen gösteriyorum,uyarınızı dikkate alacağım.Sorularınıza cevap vereyim;
1) 2011 KPSS sınavı KPSS B grubunda yer alan Psikologların meslek grubuna ait bir sınav değildir.KPSS B grubu atamalarına tabii olan Psikologların girme hakkı olan sınav 2012 yılında yapılacaktır.

2) KPSS'de Psikologlar genel kültür genel yetenek sorularını cevaplandırırlar.Ancak yayınladığım SHÇEK Müfettiş Yardımcılığı İlanı gibi ilanlar için KPSS A grubu oturumlarına da katılabilirsiniz.

3) Psikologların görev yapabileceği en iyi kurumla ilgili cevap kişiden kişiye değişir sanırım.Adli Psikoloji'ye ilgisi olan bir Psikolog arkadaş için Sağlık Bakanlığı'nda çalışmak takdir edersiniz ki bunaltıcı olabilir.Psikolog arkadaşlarla biraraya geldiğimde gözlemlediğim bir durum var; hastane de çalışmanın iyi bir Psikolog olmak için gerekli olduğunu düşünüyorlar.Bence eksik bir düşünce çünkü her Psikolog sağlık alanında çalışacak diye bir şart yok.Bakınız dünyada Politik Psikoloji'nin öncüsü Türklerdir(Vamık Hoca,Abdülkadir Hoca) ancak ülkemizde ki Psikologlar ne derece yönelmektedir bu alana?Veya Sosyal Psikoloji alanında kaç çalışma ve isim duyuyoruz topluma etki eden? 
Sözü çok uzatmayayım ; bakanlıklar arası bugün itibariyle 1700-2000 arası değişiyor maaşlar.Ancak kuruma göre ek ödemelerle arada ki farklar azaltılıyor.657/4a tercihlerini tavsiye ederim.657/4b tercihleri Sağlık Bakanlığı ve sözleşmeli olduğu için bundan birkaç yıl sonrasının görülemediği,sürekli 657/4a haklarına ulaşmaya çalışan bir pozisyona sahip.

4) Yaş sınırlamasının olmadığını biliyorum.Ancak başvuru şartlarında özel koşullar varsa bu durum ortaya çıkabilir.

Atamalar inşallah umduğunuz şekilde sonlanır.

Başarılar.


Soru : 
Geçekten çok teşekkür ederim mailimi hızla yanıtladığnız için ve soru işaretlerime yardımcı olduğunuz için. Çok özür dileyerek mailinizi okuduktan sonra merakımı artıran bir konuyu daha sorabilir miyim?

Ben 4a kadosuna atanmak istiyorum, 2011 KPSS'ye girmeli miyim? 4a için sitenizde "24 Ocak 2010 tarihinde ilan edilecek olan 4a kadrolarında Emniyet,cezaevi,SHÇEK,sağlık müdürlükleri olacak." şeklinde bir açıklama var, aynı kurumlar 2011'de de 4a-lı psikolog atayabilir mi ve bu kurumların çalışma koşullarını sormam da bir sakınca va mı?

Şimdiden teşekkürler...

Cevap : 

Tekrar merhaba;
2011 yılında KPSS B grubu sınavı yapılmamaktadır.Elinizde bulunan 2010 KPSS sınav sonucu ile 24 Ocak ve 30 Mayıs tarihlerinde ilan edilecek olan boş pozisyonlara başvurabilirsiniz.Ocak ve mayıs 2011 atamalarında Emniyet,cezaevi,SHÇEK,sağlık müdürlükleri 657/4a ataması yapacaklar.Kurumlar hakkında daha önce sorulmuş bir soruya verdiğim cevabı ekliyorum.
"Bildiğim kadarıyla cezaevi,adliye,SHÇEK,emniyet ve farklı bakanlıkların farklı birimleri var görev yapabileceğimiz pozisyonlar olarak.
SHÇEK gelişmek isteyen bir psikoloğun görev alacağı bir kurum değil bence.İnanın zamanla pasifleştiğinizi,çaptan düştüğünüzü hissedeceksiniz.Adliye de görev yapan psikologlar farklı birimlerde görev alabiliyormuş.En güzeli denetimli serbestlik diye duydum.Gidenler yok mu tanıdığım var.Memnunlar mı?Bazıları memnun bazıları değil.Memnun olanlar ciddi anlamda adli psikoloji alanında çalışma heveslisi arkadaşlar.Ama şunu unutmayın Adalet Bakanlığı ülkemizin fakir bakanlıklarından biri.Memnun olmayanlarda fiziki mekan kısıtlılığı,işleyişte görülen aksaklıklar,iş tanımı ve düzeni konusunda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.
Cezaevi konusuna hiç girmiyorum.Neden?Pişmanım diyeni de duymadım mutluyum diyenini de.Kiminle konuştuysam "Eh işte" diyorlar.Mahpusluk psikolojisi mi oluşuyor meslektaşlarla zamanla anlamadım ki:) Net olarak bildiğim cezaevi içinde cep telefonu kullanamıyorsunuz,suç sayılıyor.Askeriye nizamiyesi mantığı sanırım.Fazla sözüm yok cezaevi konusunda.
Emniyet için ısrarlı tavsiyeler polis akademisi kadrosu ise gitmem yönündeydi.Neden?Derslere girmek,seminer vermek ve görüşmeler yapmak gibi avantajlarınız var.Daha bir adam yerine koyuluyormuşsunuz karakollara göre.Karakolda olsanız resmi görüşme alamıyorsunuz doğru dürüst çünkü sicilinde görülürse zarar veriyor kariyerine polis memurunun.Seminerler yine veriyorsunuz karakolda.Ama ilgim var diyorsanız kimseyi dinlemeyin gidin.Bir arkadaşım vardı mesela sırf emniyet personeli kimliğinin havasına bayılıyordu,sivil polis havası oluyor diyordu.Avantajları oluyormuş günlük yaşamda.Maddi anlamda sadece dolmuşlarda katkısı var o kimliğin bildiğim kadarıyla.
Farklı pozisyonlarda var; askeriye düşünürsen mesleki anlamda pek gelişme bekleme.Üniversite hastanesi yazmayı kesinlikle düşünme.Sebep; "İyi ki üniversite hastanesindeyim" diyen bir kişi duymadım.Akademisyenleri (Prof.,Doç,) ön plana çıkaran "Doktorlar ve diğerleri" anlayışının ön planda olduğu yerler.Hiçbiryer olmazsa aç kalmamak için gitmeni tavsiye ederim. Bununla beraber farklı bakanlıkların kadroları açılır oraları mutlaka ara sor.Geçenlerde Çalışma Bakanlığı kadro açtı Ankara'da.Aradım birkaç kişi ile görüştüm personel şubeden.Hani Ankara,başkent ve bakanlık diye düşündüm gitsem mi diye aklıma geldi.Görüştüklerim Bakanlık bünyesinde güzel pozisyonların olduğunu,AR-GE'ye alınacağını söylediler.Üstüne gittim konunun esas kişiye ulaştım sonunda müdürdü galiba.Nereye alıyorlarmış dersin?Bakanlığın kreşine.Hem de 1500-1700 arası bir maaşla.Diyeceğim o ki tutar "Bilmem Ne Bakanlığı" başlıklı kadroyu yazarsın,ne umuyordum ne buldum der lak diye kalakalırsın:)Ruh sağlığını kaldıramam diye hiç düşünmedim,3000 lira verseler yine yazmam.Ha mesleğimin başındayım diyorsan git iki üç yıl görev yap çok fazla vak'a görürsün.Ben kanser hastanesini sırf bu sebepten yazdım çok istediğim halde yedi ay ancak dayanabildim."


İyi çalışmalar.




Soru :


"selamlar. www.... sitesindeki yazınız için rahatsız ediyorum. ben 3 yıldır özel eğitimde çalışıyorum ama artık çok sıkıldım ordaki sistemden. hastanede çalışmak istiyorum. kpss 2010 dan 53 aldım. hangi illeri seçersem şansım artar bilemiyorum. ama mutlaka atanmak istiyorum.özel eğitime birkaç ay daha dayanacak gücüm kalmadı.kurban bayramında işten ayrıldım ve 2 aydır evde kafayı yiyeceğim.doğru dürüst bi yasamız bile yok.  bi sürü üniversitede habire psikoloji bölümü açılıyor. sinir bozucu. bölümümüzn öss puanı daha yüksek olsa eğitim daha zor olsa, seçici olsa,kalitelli olsa keşke. sizce nereleri seçeyim. doğu falan seçeceğim, karadeniz iç anadolu. ama güneydoğuya gitmek istemiyorum.yeliz"


Cevap :


"Günaydın Yeliz Hanım nasılsınız?
Aldığınız puan kabul edelim ki düşük.13 Ocak tarihinde ilan edilecek 4b'li kadroları için doğuya atanabilir misiniz?Evet atanabilirsiniz ancak şartları her yönüyle ele almanız gerekiyor.Sizin yerinizde olsam gördüğüm Psikolog ilanlarından merak ettiklerimi telefonla ararım.Mesela Ardahan Devlet Hastanesi Psikolog mu alıyor? Hemen telefonla ulaşırım hastaneye ve psikiyatri polikliniğine bağlanarak bilgi almaya çalışırım.Kendi adıma tavsiyem Psikiyatristi olmayan hastaneyi yazmamanız yönünde ama ekmek aslanın ağzında maddiyatı da düşünmemiz gerekiyor.Psikiyatristi olmayan hastane de ne yazık ki hasta hakları ya da kalite yönetiminde görevlendiriliyoruz ve mesleğimizle kel alaka durumlarla karşılaşıyoruz.Puan ve tercih denklemiyle ilgili net bir cümlem olmayacak.Sebebi ise şunlar; 2006 yılında KPSS'ye giren Psikolog sayısı 800 küsur kişiydi.2008 yılında KPSS'ye giren Psikolog sayısı 1200-1500 arasıydı,2010 yılında KPSS'ye giren Psikolog sayısı 2500 kişiydi yanlış hatırlamıyorsam.Her iki yılda bir neredeyse ikiye katlanmış girenlerin sayısı.2008 yılına kadar tahminler tutabiliyordu ancak 2008 yılından bu yana çok farklı görüntüler ortaya çıkıyor.Mesela bir ilçe hastanesi doğu da,kimse yazmaz diyorsunuz ama orası memleketi olan bir Psikolog arkadaş tutuyor 82 puanla yazıyor.Sebep ne?Hem memleketi hem de sizin belirttiğiniz gibi özel eğitimden illallah etmesi.Özel eğitim furyası sona erdi ve Psikologlar devlete dönüyor.Bu tür durumlar inanın bana çok.2007 yılında İstanbul'da Galatasaray Üniversitesi Psikolog alımını 90 puandan belki birkaç puan aşağıda kapatıyordu ama en son atamalarda 75 puana kadar düştü.Sebep?Memur maaşı alınması ve umduğunuz gibi bir çalışma ortamı olmadığı için istifa edilmesi.Yani olayı denkleme dönüştürecek olursak çok kafa karıştırıcı.Ama 24 Ocak tarihinde ilan edilecek olan 4a kadrolarını unutmamanızı isterim.Emniyet,cezaevi,SHÇEK,sağlık müdürlükleri olacak.İnşallah yardımcı olabilmişimdir.İlginiz için teşekkürler."


Soru :

 "Merhaba. www..... adresinde sorusu olan özelden yazsın demişsiniz. Hıdır gibi yetiştiniz. Kafamı kurcalayan bir sürü soru var. Ben de psikoloğum.
1)Sözleşmelide sadece doğu illerine ve 50 kişi filan alınacak demişsiniz. Şimdi herhangi bir tercih yapsam ve bana çıksa daha sonra da kadrolu atamaya başvuru yapabilmek için istifa etmem mi gerekir? Yoksa istifa etmeden başvuru yapıp kadrolu atandığım kesinleşince mi istifa edebilirim?
2) 24 Ocak’ta sadece Sağlık Müdürlüklerine kadrolu atama yapılacak demişsiniz. Yani hastanelere kadrolu atama yapılmayacak mı?
3)Sağlık Müdürlüğünde masabaşı iş ve bol bol eğitim var demişsiniz. Neyin eğitimini ve kimlere veriyoruz?
Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler. İyi günler."


Cevap :



"Gazi Bey günaydın nasılsınız?
Birinci sorunuzdan başlayalım ; doğu ve güneydoğu illerine 46 Psikolog kadrosunun 4b atamalarında Sağlık Bakanlığı tarafından açılacağını resmi bir yazıda okudum.Ancak şöyle bir durum var ;bakanlık resmi gazete de ocak ayının ilk haftası 4b kadrolarının ÖSYM web sitesinde ilan edileceğini belirttiği halde ikinci haftaya sarktı ilanlar.Okuduğum 46 doğu ve güneydoğu ataması şeklinde ki yazının da değişip değişmeyeceği konusunda şüphelerim var.Mutlaka Psikolog kadrosu açılacak ama sayı ve bölgeler değişebilir.Sorunuzu dün itibariyle en az üç Psikolog arkadaştan duydum.Geçen yıl da benzer bir durum olmuştu 4b'li ve 4a'lı personel atamalarında ve aynı soruyu soran arkadaş sayısı fazlaydı.Bildiğim kadarıyla bizi 4b tercihinde atandıysak ve hemen ardından çakışan 4a kadrolu atamalarında da tercih yapıp yerleştiysek kısıtlayan bir madde yok.Bugüne kadar böyle bir durum olduğunu sanmıyorum ama şunu belirtmekte fayda var bence en yakın sendika şubesine (Herhangi biri olabilir) uğrayıp bu konuyu danışın.
İkinci sorunuza gelince ; 2004 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı hastanelere kadrolu atama yapmıyor.Geçen yıl için bazı arkadaşlar hastanelerin kadrolu atamayla Psikolog aldığını iddia etmelerine rağmen ben ne okudum ne de duydum böyle bir durumu.Sağlık Bakanlığı kadrolu personel yükünü hafifletmek için hastaneye atanan sağlık yardımcısı personel atamalarını 4b'ye çevirdi zaten,bakanlık politikası bu.Sadece Sağlık Müdürlüğü atamaları var.Cevabım aklına yatmamışsa lütfen araştır,benim gözden kaçırdığım bir nokta olabilir.
Üçüncü sorunuz da ise görev yaptığınız Sağlık Müdürlüğü'nün sürücü eğitimi,sigara bırakma,aileye yönelik çalışmalarında eğitim alıp eğitim verme durumunuz var.Evet hasta görmezsiniz ama müdürlükte çalışan personel olarak daha çok yazılarla,dosyalarla iç içe olursunuz."

Soru :


"Geç saatte sizi mail atmak ve sizi rahatsız etmek istemedim, konu şu 13-17 ocak tarihlerindeki sağlık bakanlığınını atamaları olacak, sözleşmeli personel olarak başvuracağım atamada, sözleşme metnini(2009) okumama rağmen, kafamdaki bazı sorulara cevap bulamadım.
Eğer atanırsam;
1) Kadrolu tayin hakkını kaç yıl çalıştıktan sonra  kazanıcam? yoksa 65 yaşına kadar hersene sözleşmemi imzalayacağım? Evlilik durumunda nasıl olur?
2) 2011/13-17 ocakta atama yaptıktan sonra, atanırsam 24ocak-2 şubatta 2011 kadrolu atamalara atanbileme hakkım olacak mı?  (2010 KPSS puanım: 57....)
3)Sözleşme imzalarsam ne zaman ayrılabilirim?
4) Psikoloji mezunu olup hastaneler atanan bizlerin maaş durumu nedir, döner sermayeden yararlana bilme hakkına -sözleşmeli olarak- hakkımız varmı?
5)Psikoloji mezunu olarak araştırma hastenelirini seçmem mi iyi olur, yoksa devlet hastanelirini mi seçmem daha iyi olur.
6)Son olarak atamalarımda neye dikkat etmeliyim?
Bu sorularımı yanıtlamak için zaman ayırırsanız çok mutlu olurum ve dua ederim. Saygılarımla F.Bayram(2009 psikoloji mezunu)"

Cevap :

"Fatih Bey merhaba nasılsınız?
Hemen cevaplayayım.

1) 4b'li personel yerleştirmelerinin mevcut yönetmeliğinde kadroya geçiş gibi bir hak yoktur.Bugün itibariyle emekli olana kadar her yılın aralık ayı sonunda başhekimlikle sözleşme imzalayarak görevinize devam edersiniz.Emeklilik yaşı değişmezse evet 65 yaşınıza kadar sözleşmeliye devam.Evlilik durumu atamaları sözleşmeli personelde sıkıntılıdır.Bildiğim kadarıyla sadece M.E.B ile protokolümüz var eş durumuyla ilgili bir de her zaman olduğu gibi eşiniz askeri personelse.Diğer bakanlıkların personel şube müdürlüklerini -ki kesinlikle Ankara'yı- arayın ayrıntılı bilgi için.

2) Puanınız düşük ama atanamayacaksınız değil.İl merkezlerinin olmayacağını açıkça söyleyebilirim(İnşallah yanılırım ve istediğiniz merkeze atanırsınız).Dün sözleşmeliden sonra kadrolu tercih ederek atanıp atanamayacağını soran üç Psikolog arkadaştan soru aldım ve siz de aynısını sordunuz.Bildiğim kadarıyla engelleyen bir maddesi yok YÖK ve bakanlığın yani rahatlıkla kadrolu tercihi yapabilirsiniz.Bununla birlikte en yakın sendika şubesine (Herhangi biri olabilir) gidip danışmanızda yarar var.

3) Sözleşme imzaladıktan sonra istediğiniz gün sözleşmenizi feshedebilirsiniz,yıl sonu gelsin diye bir şart yok.Ama yıl sonu gelir kendi talebinizle sözleşme yenilemezseniz bir sene beklemenize gerek kalmaz ve en yakın atamada tekrar sözleşmeli tercihi yapabilirsiniz.Ayrıca s özleşmeliden istifa ettiniz diye kadrolu tercihi yapamazsınız gibi bir engel yok.

4) Evet döner sermaye hakkınız var.Atanacağınız hastanenin yatak sayısını mutlaka öğrenin.Hastane dal hastanesi mi devlet hastanesi mi araştırma hastanesi mi öğrenmeniz çok önemli.Yatak sayısı ve hastane niteliği aldığınız döneri etkiler.

5) Üniversite araştırma hastaneleri için "İşsiz kalacaksanız tercih edin" cümlesini kurarım.Üniversite araştırma hastaneleri iyi olmaz,ayrıntıyı sormayın lütfen.Sağlık Bakanlığı'na ait araştırma hastanelerini ısrarla tavsiye ederim.Devlet hastanesini psikiyatri polikliniği varsa tavsiye ederim.Hem maaş hem çalışma düzeni derseniz elbette bakanlık eğitim araştırma.

6) Kadrolar ilan edildiğinde lütfen ama lütfen ilginizi çeken hastanenin psikiyatri polikliniğine ve psikoloğuna ulaşıp fikir alışverişi yapın hem de hepsi için.Telefon parasına vereceğiniz yirmi lirayı takmayın kafanıza,inanın çok faydası olur.Mümkünse il merkezinde ki hastaneleri tercih edin.İstisnai durumların farkındaysanız nokta atışı tercihten çekinmeyin.Gidebilirim dediğiniz ilin yaşam şartlarını araştırın;ev kirası,çok mu soğuk çok mu sıcak memleket olup olmadığı,halkın kültürü,yaşam tarzı.İnanın ilk iki aydan sonra bunlar çok etkiler insanı.Bursalısınız ancak ben bekar arkadaşlara Bursa merkezi hiç tavsiye etmiyorum mecbur kalmadılarsa ya da ortamları yoksa.Neden?Gördüğüm en berbat evler ve fahiş fiyatlar Bursa'daydı.Tek maaşla merkezinde yaşaması çok can sıkıcı bir şehir.Sosyal bir insansanız zaten bunaltır hayat pahalılığından dolayı.

Tüm samimiyetimle yazıyorum ; iş hayatı sadece ünvan ve yaptığınız iş değil.Kurum kültürü,şehrin kültürü,ekonomik durum gözardı edilmemesi gereken unsurlar iş doyumu için.

Başarılar diliyorum."



Soru :

"ben Mersin ünv psikoloji mezunuyum. puanım 74.... ben van ın herhangi bir hastanesinde çalışmak istiyorum. ama kararsızım sözleşmeli yazıp yazmama konusunda çünkü 24 ocakta genel alımda ya yerleşmiş olup da sözleşmeliye atanmaktan korkuyorum açıkçası. sözleşmelinin kadroludan atama sıkıntısı dışında bir sorunu var mı şimdiden bilgileriniz için tşkler. İyi çalışmalar"


Cevap :

" Merhaba;
Van kadro açmışsa eğer 4b'li olarak büyük bir ihtimal atanırsınız bu puanla ancak Van'ı isteyen daha yüksek puanlı bir Psikolog arkadaşın tercih yapmaması durumunda.Van çok yüksek puanlarla tercih edilen bir şehir değil ve yoğun ilgi yok ama belirttiğim durumu da gözardı etmeyin lütfen.Kadrolu ve 4b'li farkı şu şekilde ; katsayımız yoktur ve her yıl emeklilik için basamak basamak yükselmeyiz.Aynı yıl göreve başladıysanız eşdeğer maaş alıyorsanız basamak yükseldiği için kadrolu arkadaşınız aylık 100 lira civarı sizden fazla maaş alır.Bazı eğitimlerde görevlendirildiğiniz de yol parası,ek ödeme gibi imkanları 4b'liler de olmaz.Yıllık izninizi bir sonraki yıla aktaramazsınız ve 10 yıl çalışsanız da hala yirmi gündür izin hakkınız.Kadrolular da sene devri var.Kadrolu daha bir kafa rahatlatır,keyif verir insanlara ama Sağlık Müdürlüğü haricinde Sağlık Bakanlığı kadrolu atama yapmıyor.4b'linin en büyük farkı şu ; emeklilik tazminatınız bugün itibariyle kadrolu personelden en az on bin lira fazla ve emeklilik maaşınızın da kat sayısı fazla.Bu durum da 50-60 yaş arası yaşanılacak.Resim budur yani:) "




Soru :

"Çok teşekkürler engin bilgileriniz için çok işe yarar bilgiler aldım sizden. Bir de kadrolu çalışanın da 20 günden fazla mı izni var ?"






Cevap :

"4a'lı personelin belirli bir yılı geçtikten sonra yıllık izin gün sayısı artar.Bunun haricinde başlangıçları bizim gibi 20 gündür.Bu yirmi günün birkaç günü ya da hepsi kullanılmadığında öbür yıla devreder.Yani yeni yılında bir an da 40 güne çıkmış olabilir.4b'li çalışanlarda senelik iznin devri gibi bir durum yoktur.

Başarılar ve mutluluklar diliyorum."